تحلیل گذشته‌نگر

تحلیل گذشته‌نگر
data analysis Primary Data Secondary data quantitative analysis Qualitative analysis Retrospective Current futuristic Statistical Operations Research Mathematics Review Islamic Studies Meta study Systemic Futurology Classification

رئوس مطالب:

تحلیل گذشته‌نگر

به طور کلی چنانچه دادهای گردآوری شده در رابطه با رویدادهایی باشد که در گذشته رخ داده است طرح تحقیق را می توان گذشته نگر تلقی کرد.

تعریف

مطالعات گذشته‌­نگر یا Retrospective studies به صورت پسینی و با استفاده از اطلاعات رویدادهایی که در گذشته اتفاق افتاده است، انجام می‌­شود.

به عبارت دیگر، مطالعات گذشته‌­نگر گذشته یك عنصر یا پدیده خاص را با هدف تعیین پیشرفت آن در طول زمان و شناخت وضعیت فعلی آن مطالعه می‌­کنند. به این ترتیب، محقق تحول این عنصر یا پدیده را تا به امروز درک خواهد کرد.

تاریخچه

برخی از نویسندگان ادعا می­کنند که مطالعه گذشته‌­نگر تقریباً به قدمت بشر قدمت دارد. دلیل این امر آن است که بشر از ابتدای وجود خود علاقه داشته است که گذشته خود را بداند و از آن نه تنها به عنوان الهام، بلکه به عنوان پایه اعتقادات و عقاید خود استفاده کند.

ویژگی­‌ها

در بیشتر موارد برخی یا بیشتر داده‌ها‌ قبلا جمع‌آوری ‌ و ذخیره شده اند. برخلاف مطالعات آینده­نگر، یک مطالعه گذشته­‌نگر معمولا به زمان کمتری نسبت به مطالعه آینده نگر برای انجام نیاز دارد. مطالعات گذشته‌­نگر نسبتاً ارزان و سریعتر از سایر مطالعات انجام می‌‌شوند. مطالعات گذشته­نگر امروزه یکی از پرکاربردترین مطالعات است.

مطالعات گذشته نگر نمی­تواند تحت تأثیر باورها یا احساسات محقق قرار گیرد. در واقع، کسانی که در گذشته تحقیق می­‌کنند باید این کار را از روی عینیت و بدون قضاوت ارزشی انجام دهند.

برای توسعه هر مطالعه گذشته نگر، تکیه بر محتوای گسترده کتاب‌شناسی ضروری است. بنابراین، محقق مجموعه‌­ای از متن‌ها‌ را تنظیم می­‌کند که به وی امکان می­دهد خط زمانی را تعیین کند.

یکی از ویژگی‌ها‌ی این نوع مطالعات این است که به ما امکان می‌­دهد از گذشته ملت­‌ها و جوامع مطلع شویم، که انگیزه‌ای برای ارتقای حافظه جمعی است.

محدودیت‌­ها

محدودیت اصلی مطالعه گذشته نگر شامل یافتن متون یا منابعی است که صحت آنها قابل تأیید نیست، این امر به دلیل قدیمی‌‌بودن مدارک یا فقدان مواد کتاب‌­شناختی پشتیبانی کننده اطلاعات انجام می‌‌شود.

علاوه بر این، در بسیاری از موارد داده‌ها‌ی ثبت شده ممکن است اشتباه یا ناقص باشند. به عنوان مثال، گاهی اوقات محققان قادر به تاریخ گذاری دقیق یک واقعه یا یافته تاریخی نیستند، زیرا اطلاعات لازم برای اثبات ادعا را پیدا نکردند.

محدودیت دیگر مطالعات گذشته نگر این است که هر واقعه یا عنصری از گذشته، از مفاهیم زمان خود گرفته شده است؛ بنابراین، محققان هنگام تلاش برای درک این پدیده با مشکل روبرو می‌‌شوند. در نتیجه، موفقیت مطالعه گذشته نگر به عینیت محقق بستگی خواهد داشت.

منابع

www.ebmt.org

www.farasa.net

این مطلب را به اشتراک بگذارید:
دوره‌های مرتبط:
دوره‌های مرتبط:
مشاوره تخصصی
مبتنی بر فناوری