بررسی دیدگاه‌های انتقادی و تغییرات

بررسی دیدگاه‌های انتقادی و تغییرات
aims Description Exploration Explanation Exploring background Phenomena in their contexts Interpretation Construction of Meanings Experiences Categories Classes and Types Case Critical Views and Changes Forecasting the Future Models and Theories Cause and Effect Temporal processes Relationships and connections Beliefs Opinions and Attitudes

رئوس مطالب:

بررسی دیدگاه‌های انتقادی و تغییرات

دیدگاه‌های انتقادی و تغییرات، اغلب تحقیق‌های علوم انسانی بر روی رویكردها انتقادی یا پدیده اجتماعی متمركز هستند. یك دیدگاه انتقادی ممكن است بر روی فعالیت‌ها، شیوه‌ها، نظریه‌ها، راه‌های تفكر، ارزشیابی‌ها، تفسیرها و به‌کارگیری زبان متمركز شود. ممكن است هدف اصلی این نوع از تحقیق شكل دادن به یك نقد استدلالی بر موضوع انتخاب شده به‌عنوان كانون توجه تحقیق باشد. نقطه شروع تحقیق اغلب با شناسایی شرایط موجود پدیده و نشان دادن مشكلات و ساختارها است كه شكل‏گیری شرایط موجود پدیده را تحت تأثیر قرار داده است. ویژگی كلیدی هدف این نوع تحقیق این است كه شما باور دارید كه شرایط موجود پدیده تحقیق ناكافی، نادرست یا نامطلوب است. تحقیق شامل برنامه‌ریزی عمل و شیوه‌هایی كه باعث تغییر، شركت در عمل یا رویداد و ارزیابی نتایج حاصل از عمل خواهد شد.

تحلیل انتقادی چیست؟

تحلیل انتقادی عبارت است از بررسی و ارزیابی دقیق ایده‌ها یا کارهای شخص دیگر. شما ممکن است یک تحلیل انتقادی بنویسید تا مثلاً یک اثر ادبی، یک فیلم یا برنامه تلویزیونی، یک فرآیند تجاری یا گزارش دانشگاهی شخص دیگری را نقد کنید. تجزیه و تحلیل انتقادی، که بر مهارت‌های تفکر انتقادی شما تکیه ‌می‌کند، معمولاً به عنوان یک یادداشت یا مقاله کتبی ارائه ‌می‌شود، اما ممکن است به عنوان یک گزارش شفاهی نیز ارائه شود. تجزیه و تحلیل انتقادی خوب، ایده‌ها یا کارها را به روشی متعادل ارزیابی می‌کند که ویژگی‌های مثبت و منفی آن را برجسته می‌کند.

هدف تحلیل انتقادی، افشا و به چالش کشیدن ساختارهای قدرت بدیهی و ارائه دیدگاه‌های جایگزین برای دانش، نظریه‌سازی و واقعیت اجتماعی است. تحلیل انتقادی به دلیل جذابیت بین رشته‌ای و کاربرد آن همچنان در تحقیقات دانشگاهی اهمیت قابل توجهی پیدا می‌کند.

مقالات انتقادی(critical review) یا (critical paper) یا (critical essay) از انواع مقالات است که جایگاه مه‌می‌در منابع  علمی ‌دارند، زیرا در کنار اثر اصلی که نقد می‌شود، مکمل یکدیگر هستند، حتی اگر ضعف‌های اثر را هم بیان کرده باشد، مقاله انتقادی ضعف‌های آن را پوشش می‌دهد و کمک می‌کند تا اثر کامل‌تر شود و در کل یکی از روش‌های خوب برای نوشتن مقاله است.

این نوع مقاله نقد، تحلیل یا توصیفی است که درباره کتاب، فیلم یا هر اثر دیگری نوشته می‌شود تا اثر بخشی آن اثر را بررسی و ارزیابی کند و بیان کند که این اثر چقدر در بافت موضوعی خود تاثیرگذار بوده و تا چه اندازه می‌تواند کارآیی داشته باشد، اما به شکل نظام مند و دارای ساختار خاص. فایده دیگر مقالات انتقادی، تعیین موقعیت و جایگاه اثر در میان آثار مشابه است و اینکه شخص از منظر بیرونی به اثر نگاه می‌کند و جایگاه اثر را مشخص می‌کند، ممکن است اثری همپوشانی زیادی با آثار دیگر داشته باشد و ضرورتی برای نگارش آن وجود نداشته و یا اینکه یک ا ثرِ مکمل است و خلأیی که در آثار دیگر وجود داشته را پرکرده است.

سوالاتی که در مقاله انتقادی باید پرسیده شود: آیا نیاز مخاطب را برطرف کرده؟ آیا بخوبی مخاطب خود را پوشش می‌دهد؟ آیا نتیجه گیری درستی از مطالب انجام شده؟ آیا به درستی تدوین شده؟ اگر اثر، کتابشناسی است، به خوبی تدوین شده است؟

چگونه یک تحلیل انتقادی بنویسیم؟

قبل از نوشتن تحلیل انتقادی خود باید درک خوبی از کاری که در حال تحلیل آن هستید، داشته باشید. به عنوان مثال، قبل از نوشتن یک تحلیل انتقادی از یک کتاب، ممکن است چندین بار آن را مطالعه کنید. ایده خوبی است که در حین مطالعه کتاب یادداشت برداری کنید تا در مراحل نوشتن به آن اشاره کنید. پس از اینکه مطمئن شدید کار مورد تجزیه و تحلیل خود را درک ‌می‌کنید، آماده هستید تا مراحل زیر را برای نوشتن تحلیل انتقادی خود تکمیل کنید:

یک طرح کلی ایجاد کنید

یک طرح کلی ایجاد و نکات اصلی را یادداشت کنید. هنگام ایجاد طرح کلی خود به طور انتقادی در مورد کاری که در حال تجزیه و تحلیل هستید و مهمترین بخش‌های آن فکر کنید. شما در طول فرآیند نوشتن به طرح کلی خود اشاره خواهید کرد تا متمرکز بمانید. هنگام نوشتن طرح کلی، هر ساختار و طول مورد نیاز را برای تحلیل انتقادی خود در نظر بگیرید. بیشتر تحلیل‌های انتقادی دارای یک مقدمه مختصر، دو تا چهار پاراگراف بدنه و یک نتیجه هستند. بسته به اینکه تحلیل انتقادی شما چقدر طول می‌کشد، ممکن است در مورد پاراگراف‌های بیشتر یا کمتر یادداشت‌برداری کنید.

یک مقدمه بنویسید

بخشی بنویسید که مخاطب شما را با اثری که در حال تجزیه و تحلیل هستید و نظرات شما در مورد آن آشنا کند. باید هدف خالق اصلی یا بیانیه پایان‌نامه و ایده‌های اصلی را مشخص کند. سه یا چهار جمله طول خوبی برای بیشتر مقدمه‌های تحلیل انتقادی است، اما ممکن است چندین پاراگراف برای تحلیل‌های انتقادی پیچیده‌تر باشد. روی جذاب کردن مقدمه خود تمرکز کنید تا توجه مخاطبان خود را به خود جلب کنید و آنها را تشویق کنید که به گوش دادن یا خواندن تحلیل انتقادی شما ادامه دهند.

بدنه اصلی متن خود را بنویسید

دو تا چهار پاراگراف بدنه متن رایج هستند، اما بسته به دستورالعمل‌هایی که دریافت کرده‌اید، ممکن است تعداد پاراگراف‌های بیشتری یا کمتری داشته باشید. هر پاراگراف بدنه باید بر روی یک ایده متمرکز باشد. ایده را در جمله اول بیان کنید، سپس با مثال‌هایی از کار مورد تجزیه و تحلیل، ایده را پشتیبانی کنید. می‌توانید نقل قول‌هایی را از منبعی که ادعاهای شما را تأیید می‌کند، وارد کنید.

تحلیل انتقادی خود را به پایان برسانید

نتیجه‌ای بنویسید که دیدگاه شما را دوباره بیان کند. باید بر روی عبارات موجود در پاراگراف‌های بدنه متن شما بنا شود تا تحلیل انتقادی شما را به نقطه توقف طبیعی برساند. محتوایی مشابه با مقدمه شما خواهد داشت اما باید متفاوت بیان شود. دو تا چهار جمله برای اکثر نتیجه‌گیری‌ها کافی است، اما نتایج برخی از تحلیل‌های پیچیده انتقادی ممکن است دارای پاراگراف‌های متعدد باشد.

کار خود را بررسی و اصلاح کنید

تجزیه و تحلیل انتقادی خود را بخوانید تا مطمئن شوید آن طور که باید حرفه‌ای به نظر ‌می‌رسد. هر گونه اشتباه املایی و دستور زبانی و عبارت نامناسب را با دیدن آن تصحیح کنید. خواندن تحلیل انتقادی خود با صدای بلند می‌تواند به شما در شناسایی زمینه‌های بیشتری برای بهبود کمک کند. انجام این مرحله چند ساعت یا حتی چند روز پس از نوشتن تحلیل انتقادی خود، در صورت داشتن زمان، می‌تواند موثرتر نیز باشد. کار خود را هر چندبار که لازم است بررسی و اصلاح کنید تا زمانی که از تحلیل انتقادی خود راضی شوید.

نکاتی برای نوشتن تحلیل‌های انتقادی

نکات زیر را در شیوه‌های نوشتن خود بگنجانید تا تحلیل‌های انتقادی خود را بهبود بخشید:

  • رئوس مطالب خود را ارجاع دهید.
  • از کلمات و عبارات انتقالی مانند “بنابراین” و “به علاوه” استفاده کنید.
  • مختصر بنویسید.
  • منطقی بنویسید.
  • در حالت سوم شخص بنویسید.

نمونه تحقیق با هدف بررسی دیدگاه‌های انتقادی و تغییرات

  • عنوان مقاله: نقد و بررسی تصحیح و تعلیقات امثال عربی درّۀ نادره مصحّح سید جعفر شهیدی
  • چکیده مقاله: درّۀ نادره متکلّف‌‌ترین متنی است که دربارۀ رویدادهای زمان افشاریه به رشتۀ تحریر درآمده است. قصد مؤلف در این کتاب فضل‌فروشی و نوشتن نثر مشکل و متکلّف بوده و تاریخ‌نویسی غرض ثانوی وی بوده است. او در این کتاب، ضمن ذکر رویدادها، برای هنرنمایی از امثال عربی بسیاری استفاده کرده است. بررسی این امثال در شناخت منابع استرآبادی در نگارش کتاب حائز اهمیت است. مهدی‌خان استرآبادی در درّۀ نادره از حدود ششصد مثل عربی بهره برده و سیّد جعفر شهیدی، مصحّح کتاب، در تصحیح و توضیح برخی از این امثال دچار لغزش شده است. مقالۀ حاضر به نقد تصحیح و تعلیقات امثال عربی درّۀ نادره مصحَّح شهیدی پرداخته است.

منابع:

  1. روش تحقیق در علوم اجتماعی (با رهیافت عقلانیت انتقادی) (1398). علی ساعی. انتشارات سمت.
  2. indeed.com
  3. uow.edu.au
  4. fordhampress.com
  5. ruykard.blogfa.com
  6. noormags.ir
این مطلب را به اشتراک بگذارید:
دوره‌های مرتبط:
دوره‌های مرتبط:
مشاوره تخصصی
مبتنی بر فناوری