اکتشاف

اکتشاف
aims Description Exploration Explanation Exploring background Phenomena in their contexts Interpretation Construction of Meanings Experiences Categories Classes and Types Case Critical Views and Changes Forecasting the Future Models and Theories Cause and Effect Temporal processes Relationships and connections Beliefs Opinions and Attitudes

رئوس مطالب:

تحقیق اکتشافی هنگامی ضرورت پیدا می‌کند که درباره موضوع موردتحقیق یا محیطی که تحقیق باید در آن اجرا شود، هیچ‌چیز ندانیم. تحقیق مقدماتی برای کسب ایده‌هایی درباره وضعیت امور و چگونگی مطالعه آن مورداستفاده قرار می‌گیرد. ویژگی اکتشاف در آن است که رویه‌ی انعطاف‌پذیری است که در آن پژوهشگر خط تحقیقاتی خود را تعویض می‌کند، همراه با پیشرفت مطالعه نقاط مشاهده‌ی جدید اتخاذ می‌کند، در مسیرهای جدیدی حرکت می‌کند که قبلاً بدان نیندیشیده بود و با شناخت خود را از داده‌های مطلوب اصلاح می‌کند، زیرا به‌طور مستمر اطلاعات و درک او بالاتر می‌رود.

مقصود از تحقیق اکتشافی حرکت به‌سوی فهم روشن‌تری از گونگی طرح مسئله، پی بردن به این‌که داده‌های مناسب کدم‌اند، کسب ایده‌هایی درباره خطوط روابط مهم و معنادار و کامل کردن ابزارهای مفهومی در پرتو آموخته‌هایی است که درباره آن بخش از زندگی به دست می‌آیند. تحقیق اکتشافی باید تصویر درست و دقیقی از پدیده مورد نظر به دست دهد، آن قدر درست و دقیق که پژوهشگر احساس کند با محیط آشناست و می‌تواند با اطمینان خاطر درباره مسئله تحقیق سخن بگوید.

تعریف و جایگاه تحقیق اکتشافی

تحقیق اکتشافی یک رویکرد روش‌­شناسی است که به بررسی سوالات تحقیقی می­پردازد که قبلاً به طور عمیق مورد مطالعه قرار نگرفته­‌اند.

تحقیقات اکتشافی اغلب کیفی و ماهیت اولیه دارند. با این حال، یک مطالعه با یک نمونه بزرگ که به روش اکتشافی انجام شده است می‌‌تواند کمی ‌‌‌نیز باشد. همچنین به دلیل ماهیت منعطف و باز آن، اغلب به عنوان تحقیق تفسیری یا رویکرد نظریه زمینه ای نامیده می‌­شود.

توجه: مراقب باشید که تحقیقات اکتشافی را با تحقیق تبیینی اشتباه نگیرید، که البته ماهیت اولیه نیز دارد، اما در عوض به بررسی چرایی بروز یک مشکل مستند با استفاده از تحقیقات ثانویه می­‌پردازد.

زمان استفاده از تحقیقات اکتشافی

تحقیقات اکتشافی اغلب زمانی استفاده می­شود که موضوع مورد مطالعه شما جدید باشد یا زمانی که فرآیند جمع‌آوری ‌ داده­‌ها به دلایلی چالش برانگیز است.

اگر ایده کلی یا سوال خاصی دارید که می­خواهید مطالعه کنید اما هیچ دانش یا الگوی از قبل موجودی برای مطالعه آن وجود ندارد، می‌­توانید از این نوع تحقیق استفاده کنید.

جمع‌آوری ‌ داده‌ها‌ی تحقیق اکتشافی

جمع­آوری اطلاعات در مورد موضوعی که قبلاً کشف نشده بود می‌­تواند چالش برانگیز باشد. تحقیقات اکتشافی می­تواند به شما کمک کند تا موضوع خود را محدود کنید و یک فرضیه و بیان مسئله واضح را فرموله کنید.

جمع­آوری داده­ها با استفاده از تحقیقات اکتشافی اغلب به روش‌ها‌ی تحقیق اولیه و ثانویه تقسیم می‌‌شود که تجزیه و تحلیل داده­‌ها از همان مدل پیروی می‌­کند.

تحقیقات اولیه

در تحقیقات اولیه، داده‌های شما مستقیماً از منابع اولیه جمع‌آوری می‌شوند. روش‌ها‌ی مختلفی برای جمع‌­آوری داده‌ها‌ی ­اولیه وجود دارد.

برخی از نمونه‌ها‌ عبارتند از:

  • روش نظرسنجی
  • گروه­‌های کانونی
  • مصاحبه‌­ها

تحقیقات ثانویه

در تحقیقات ثانویه، داده‌های شما از تحقیقات اولیه از قبل موجود، مانند آزمایش‌ها یا نظرسنجی‌ها، جمع‌آوری می‌شوند.

برخی از نمونه‌ها‌ی دیگر عبارتند از:

  • مطالعات موردی
  • بررسی ادبیات (تحقیقات قبلی)
  • نظرسنجی آنلاین، نظرسنجی، پست وبلاگ، یا مصاحبه؛ رسانه­‌های اجتماعی
  • داده‌های دولتی بزرگ مانند سرشماری ده ساله

مزایا و معایب تحقیق اکتشافی

مانند هر طرح تحقیقاتی دیگری، مطالعات اکتشافی مجموعه‌­ای منحصر به فرد از مزایا را ارائه می‌­دهند، اما دارای جنبه‌ها‌ی منفی نیز هستند.

مزایا

  • می‌­تواند برای محدود کردن یک مشکل چالش برانگیز یا مبهم که قبلاً مطالعه نشده است، بسیار مفید باشد.
  • می‌­تواند به عنوان یک راهنمای عالی برای تحقیقات آینده، چه تحقیقات خود شما و چه محقق دیگری باشد. با مشکلات تحقیقاتی جدید و چالش برانگیز، افزودن به بدنه تحقیقات در مراحل اولیه می‌تواند بسیار رضایت بخش باشد.
  • این بسیار انعطاف پذیر، مقرون به صرفه و باز است. شما آزادید هر طور که فکر می‌‌کنید بهترین است، ادامه دهید.

معایب

  • معمولاً فاقد نتایج قطعی است و نتایج می‌توانند به دلیل عدم آگاهی از قبل در مورد موضوع شما جانبدارانه یا ذهنی باشند.
  • معمولاً از نظر خارجی معتبر و قابل تعمیم نیست، و از بسیاری از چالش‌ها‌ی تحقیق کیفی رنج می‌‌برد.
  • از آنجایی که شما در چارچوب یک الگوی تحقیقاتی موجود عمل نمی‌­کنید، این نوع تحقیق می‌­تواند بسیار کار بر باشد.

منبع

1.      scribbr.com

این مطلب را به اشتراک بگذارید:
دوره‌های مرتبط:
دوره‌های مرتبط:
مشاوره تخصصی
مبتنی بر فناوری