تحقیق زیست‌نگاری (روایتی)

تحقیق زیست‌نگاری (روایتی)
strategies empirical research theoretical research quantitative research qualitative research multi method research case study Cross sectional research Longitudinal research Experimental research Survey research Action research Critical research discursive approaches Phenomenological research narrative research Hermeneutic research ethnographic research historical research Comparative research Experimental and quasi experimental

رئوس مطالب:

تحقیق زیست‌نگاری

تحقیق زیست‌نگاری (روایتی) شما را به كشف معانی كنش انسانی و پدیده‌های ساخته‌شده در روایات قادر می‌سازد. زیست‌‏نگاری به‌عنوان یك مفهوم، تركیبی از داستان و روایت است. استراتژی تحقیق زیست‌نگاری، بر روی انواع داستان‌های گفته شده در مورد پدیده موردتحقیق و بر روی نمونه‌ای از داستان در فرهنگ و جامعه‌ای است كه پدیده در آن ارائه‌شده، متمركز است. نقطه شروع این راهبرد ایده زبانی و استفاده از زبان به‌عنوان یك عنصر اصلی در ساخت‌وساز معانی است.

تحقیق روایی چیست؟

تحقیق روایی یا تحلیل روایی به عنوان رشته‌ای از درون حوزه وسیع‌تر پژوهش کیفی در اوایل قرن بیستم پدیدار شد، زیرا شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد این روش در روان‌شناسی و جامعه‌شناسی مورد استفاده قرار می‌گرفت. تحقیق روایی از متون میدانی مانند داستان‌ها، زندگی‌نامه‌ها، مجلات، یادداشت‌های میدانی، نامه‌ها، گفتگوها، مصاحبه‌ها، داستان‌های خانوادگی، عکس‌ها (و سایر مصنوعات) و تجربیات زندگی، به عنوان واحدهای تحلیل برای تحقیق و درک روش خلقت افراد استفاده می‌کند. معنا در زندگی آنها به عنوان روایات.

کاوش روایی به عنوان ابزاری برای تجزیه و تحلیل در زمینه‌های علوم شناختی، مطالعات سازمانی، نظریه دانش، زبان شناسی کاربردی، جامعه شناسی، علوم شغلی و مطالعات آموزش و پرورش و غیره به کار گرفته شده است. رویکردهای دیگر عبارتند از توسعه روش‌ها و ابزارهای ک‌می‌بر اساس حجم زیادی که توسط مطالب حکایتی تکه‌تکه شده، و آنچه که در نقطه‌ی ضبط خود نشان‌دهنده یا نمایه‌سازی می‌شود. تحقیق روایتی فلسفه جمع‌آوری داده‌های کمی/زمینه‌ای را به چالش می‌کشد و ایده داده‌های «عینی» را زیر سؤال می‌برد. با این حال، به دلیل اینکه «به اندازه کافی نظری نیست» مورد انتقاد قرار گرفته است.

کتاب راهنمای تحقیق روایی (2007) شرحی را از تحقیق روایی ارائه ‌می‌دهد: آنچه که پژوهشگران روایی مشترک دارند، مطالعه داستان‌ها یا روایت‌ها یا توصیف مجموعه ای از رویدادها است. این محققان معمولاً این فرض را ‌می‌پذیرند که داستان اگر نگوییم یکی از واحدهای اساسی است که تجربیات انسانی را توضیح ‌می‌دهد. اما آنچه به عنوان داستان به حساب ‌می‌آید، انواع داستان‌هایی که برای مطالعه انتخاب ‌می‌کنند یا روش‌هایی که برای مطالعه استفاده ‌می‌کنند متفاوت است. در چارچوب تحقیق روایی، پژوهشگران از تعدادی رویکرد، راهبردها و روش‌های پژوهشی استفاده می‌کنند.

روش‌های روایی یکی از چالش برانگیزترین روش‌ها هستند؛ زیرا دامنه وسیعی برای تفسیر وجود دارد. به عبارت دیگر رویکردهای روایی متکی بر کلمات نوشتاری یا گفتاری یا بازنمایی بصری افراد است. تحقیق روایی ‌می‌تواند هم روش تحقیق و هم موضوع تحقیق باشد. روش‌های روایی را می‌توان «اقدامات دنیای واقعی» برای بررسی مشکلات زندگی واقعی در نظر گرفت. به زبان ساده، رویکرد روایی داستان زندگی یک فرد و معنای تجربیات آن شخص را در بر ‌می‌گیرد. در بیشتر موارد، مجموعه ای از روایات ایجاد ‌می‌شود که بر یکدیگر تأثیر ‌می‌گذارند.

محققان از تجزیه و تحلیل روایت استفاده ‌‌می‌کنند تا بفهمند که شرکت کنندگان در تحقیق چگونه داستان و روایت را از تجربه شخصی خود ‌می‌سازند. یعنی در تحلیل روایی لایه‌ای دوگانه از تفسیر وجود دارد. ابتدا شرکت کنندگان در تحقیق زندگی خود را از طریق روایت تفسیر ‌می‌کنند. سپس محقق ساخت آن روایت را تفسیر ‌می‌کند. از تحلیل روایی ‌می‌توان در تحقیق روایی و همچنین رویکردهای دیگری مانند نظریه زمینه ای، اقدام پژوهی، قوم شناسی و غیره استفاده کرد.

مانند بسیاری از رویکردهای تحقیقاتی، تحقیقات روایی در عصر دیجیتال مسیرهای جدیدی را در پیش گرفته است. از یک سو، بسیاری از روایت‌های تاریخی دیجیتالی شده و از طریق کتابخانه‌ها و آرشیوهای آنلاین در دسترس قرار می‌گیرند. از سوی دیگر، امروز داستان‌ها با تصاویر و رسانه‌ها و همچنین کلمات بیان ‌می‌شود.

تحقیق روایی با اعتبارسنجی مخاطب تنظیم ‌می‌شود

تحلیل و تحقیق روایی بخشی از تحقیقات علوم اجتماعی است، اما همیشه نباید به عنوان یک شواهد و پشتوانه برای نتیجه‌گیری یک گزارش به تنهایی در نظر گرفته شود. چه به عنوان بخشی از یک ارائه یا به عنوان یک کار مستقل، تحقیق روایی باید به تنهایی به عنوان تحقیق و تفسیر مستقل تلقی شود. اگرچه هر داستانی در بافت فرهنگی خود قرار داده شده است، اما این سوال مطرح ‌می‌شود که این تجربیات چقدر عینی هستند. نتایج تحقیق تحت تأثیر روایات شخصی است و انواع تحقیق و تفسیر ممکن است منجر به سوء تفاهم شود. بنابراین، برای جلوگیری از سوء تفاهم، باید روش‌های روایی خود را با دقت بررسی کنید.

چگونه روایات را پیدا کنیم؟

گاهی اوقات یافتن روایت برای نگاه کردن به یک موضوع از منظرهای مختلف و ایجاد تصویری واقعی از یک موقعیت دشوار است. ‌می‌‌توان آن را در رسانه‌های مختلف یافت: روایت‌های گفتاری مانند مصاحبه‌ها و متن‌های صوتی یا فیلم‌ها به واقعیت نزدیک هستند. اما آنها همچنین به تفسیر مصاحبه‌گر بستگی دارند.

روایت‌ها را می‌توان از مجلات، نامه‌ها، گفتگوها، زندگی‌نامه‌ها، متن مصاحبه‌های عمیق، گروه‌های متمرکز یا دیگر انواع تحقیقات کیفی روایتی استخراج کرد و سپس در تحقیقات روایی استفاده کرد.

در حالی که انسان‌ها به طور طبیعی هنگام تفسیر زندگی خود، روایت‌ها و داستان‌ها را خلق ‌می‌کنند، برخی از روش‌های ‌جمع‌آوری داده‌ها برای درک احساس مشارکت کنندگان در تحقیق شما از خود روایت مفیدتر است. به عنوان مثال، مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته به مصاحبه شونده این فضا را ‌می‌دهد تا به مماس‌های روایی ادامه دهد و روایت‌های درونی خود را به طور کامل منتقل کند. مصاحبه‌های ساختاریافته‌ای که از فرمت پرسش و پاسخ یا نظرسنجی‌های کتبی پیروی می‌کنند، کمتر احتمال دارد که داده‌های روایی را جمع‌آوری کنند.

نمونه‌هایی از روایت‌های شخصی

روایات شخصی به اشکال مختلف ‌می‌آیند و همه ‌می‌توانند در تحقیقات روایی مورد استفاده قرار گیرند.

  • داستان‌های موضوعی: یک داستان محدود در مورد یک لحظه خاص در زمان با طرح، شخصیت‌ها و صحنه، اما تمام زندگی یک فرد را در بر نمی‌گیرد. مثال: پاسخ یک شرکت‌‌‌کننده تحقیق به یک سوال مصاحبه
  • روایت شخصی: روایت‌های شخصی از یک مصاحبه طولانی یا مجموعه‌ای از مصاحبه‌های داستانی طولانی که شرحی طولانی از زندگی یک فرد ارائه ‌می‌دهد، ‌می‌آید. به عنوان مثال: محققی که یک مصاحبه عمیق انجام ‌می‌دهد، یا یک سری مصاحبه عمیق با یک فرد در مدت زمان طولانی.
  • کل داستان زندگی: برگرفته از مجموعه ای از مصاحبه‌ها، مشاهدات، و اسناد در مورد زندگی یک فرد. مثال: مورخی که شرح حال زندگی شخصی را از مصنوعات گذشته کنار هم ‌می‌گذارد.

نمونه تحقیق با راهبرد تحقیق روایی

  • عنوان مقاله: تحقیقی روایی در مورد تجربه قربانی بودن در خشونت با اسلحه
  • چکیده مقاله: هدف از این مطالعه به دست آوردن درک بیشتر خشونت با اسلحه از داستان شخصی قربانی بود. طرح پژوهش، پرس و جوی روایی بود. با شانزده قربانی خشونت با اسلحه مصاحبه شد و از آنها خواسته شد که داستان خود را تعریف کنند. قالب مصاحبه شامل سوالات مصاحبه پایان باز بود که شرکت کنندگان را تشویق ‌می‌کرد داستان‌‌های خود را بیان کنند. روش تحقیق روایتی بود. قربانیان تشویق شدند تا داستان خود را تعریف کنند. مصاحبه ضبط و رونویسی شد. متن مصاحبه‌‌ها داده‌‌های پژوهش بود. خوانش‌‌های متعدد باعث ظهور مضامین ‌می‌شود و ابزاری برای طبقه بندی محتوا فراهم ‌می‌کند. داده‌‌ها با یک دیدگاه محتوایی طبقه بندی شده سازماندهی شدند که توسط چهار موضوع ظاهر شد که تجربه شرکت کنندگان در مطالعه را به تصویر کشید: ماهیت غالب خشونت روزمره. احساس رها شدن توسط نهادهای جامعه؛ زندگی در زمینه خشونت واکنشی ناشی از فقر؛ فقدان مهارت‌‌ها و آموزش‌‌های قابل اشتغال؛ و تأثیر روانشناختی متعاقب خشونت با اسلحه. این مطالعه بینشی از تجربه شخصی خشونت با اسلحه ارائه کرد. قربانیان خشونت با اسلحه چالش‌های مرتبط با فقر، کمبود آمادگی تحصیلی و بی‌توجهی جامعه را تجربه می‌کنند. وجود خشونت با اسلحه در محله‌‌های آنها تأثیری ابدی بر رفاه آنها داشته است. خشونت با اسلحه یک بحران بزرگ بهداشت عمو‌می‌است. روزانه هزاران نفر بر اثر شلیک گلوله کشته یا مجروح ‌می‌شوند. بسیار مهم است که مداخلات مناسب ایجاد شود. مشارکت بین رهبران محله، متخصصان مراقبت‌‌های بهداشتی و سیاستمداران باید توسعه و تقویت شود.

منابع:

  1. atlasti.com
  2. delvetool.com
  3. Liamputtong, P. (2009). Qualitative research methods. Oxford University Press
  4. Padgett, D. (2012). Qualitative and mixed methods in public health. SAGE
  5. methodspace.com
  6. deakin.libguides.com
  7. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  8. en.wikipedia.org
این مطلب را به اشتراک بگذارید:
دوره‌های مرتبط:
دوره‌های مرتبط:
مشاوره تخصصی
مبتنی بر فناوری